een steen in de kikkerpoel


een steen in de kikkerpoel 1.0

((vooral) in België)

grote onrust, die waarschijnlijk overdreven en niet nodig is; storm in een glas water
Komt vaak voor in combinatie met het werkwoord gooien, werpen of ook keilen, wat dan zoiets betekent als 'veroorzaken' of 'teweegbrengen'.

Algemene voorbeelden


Jacques Bernaerts heeft een steen in de kikkerpoel gekeild met zijn mededeling dat er grote veranderingen op til zijn. Hij heeft het toch maar weer gedaan. Het hele bedrijf in rep en roer gezet. Ik verdenk hem ervan dat hij er heimelijk van geniet, dat hij plezier schept in het observeren van de paniek die onze mensen overvallen heeft.

Scènes op het werk, Paul Desmedt,

Westendorp werpt een steen in de kikkerpoel van de Intergoevernementele Konferentie (IGC) over de hervorming van Maastricht, op 28 en 29 maart in Turijn. Zijn EU-kollega's zijn bevreesd dat Spanje de IGC zal gebruiken om zijn geschil met België te beslechten over de niet-uitlevering van het Baskisch echtpaar Jose Luis Moreno Ramajo en Rakel Garcia.

De Standaard,

'Het belgicistisch regime en de Vlaamse maar versnipperde Beweging' is een hekelschrift. Het verkondigt politiek uiterst non-correcte meningen en stellingen. Het is een steen in de kikkerpoel van de zelfvoldane weldenkenden; aan beide zijden van de taalgrens.

http://www.roulartabooks.be/CMArticles/ShowArticle.asp?Sectionid=12=141,

Op gezette tijden gooit Patrick Besson een steen in de Franse literaire kikkerpoel. Op zijn veertiende publiceerde deze professionele rustverstoorder zijn eerste jeugdzonden in vrouwenblaadjes. Vier jaar later verscheen zijn eerste boek. Zijn ware roeping lag echter in het ijshockey. Op zijn 23ste besefte hij dat er geen grootse carrière op het ijs voor hem was weggelegd. Hij is dan maar schrijver geworden, al rijdt hij ook in de letteren geregeld een scheve schaats.

De Standaard,

De man die de steen in de kikkerpoel gooide, is Eckhardt Rehberg, CDU-fraktieleider in de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren. Hij kwam twee weken geleden op de proppen met een tekst over 'identiteitswinning in de opbouw van het oosten' waarin hij zich allesbehalve mals toonde voor de partijgenoten in het westen.

De Standaard,